Carvingskien bedre, men også farligere
For 12-13 år siden introduceredes for første gang carvingskiene. De kom hurtigt til at afløse den mere konventionelle og velkendte ski, som stort set ikke længere produceres. Alle skityper har i dag den timeglasformede facon, og det er som udgangspunkt rigtig godt for skisporten, men knap så godt for sikkerheden på pisterne.
Men hvorfor er det, at mange eksperter bedømmer carvingskiene til at være farligere end sin forgænger?
Carvingskiløber fylder mere på pisten
Jo, for det første lægger carvingskiene og carvingstilen op til at foretage brede og skærende sving, der fylder meget på en piste. Det øger automatisk risikoen for at der kan ske ulykker i form af kollisioner - også fordi de bagfrakommende ikke kan komme til at overhale.
Derudover lægger carvingskiene op til, at man kører hurtigere end på de konventionelle ski, hvilket naturligvis også er dårligt for sikkerheden, da større hastigheder helt naturligt betyder, at skiløberne kommer værre til skade ved fald, styrt, påkørsler og kollisioner end tidligere.
Og endelig får carvingskiene mange til at føle sig som en bedre skiløber, end de rent faktisk er. Det gør det, fordi fremskidtene kommer hurtigere med carvinski - man lærer hurtigere at dreje og bremse, og derfor bliver man mere tilbøjelig til at tage chancer, som man ellers ikke ville have gjort, og det man være farligt. Lad vær med at køre over evne, det går alt andet lige ud over din egen sikkerhed!
En samlet gevinst - trods alt
Når det så er sagt, er eksperterne også enige om, at carvinskiene trods alt har været en gevinst for alpinisterne og for det alpine skiløb i almindelighed. Bl.a. fordi nybegynderne har lært at stå på ski på en noget kortere tid end ellers, og fordi carvinsskiene generelt har forøget glæden ved at løbe på ski - de er nemmere at arbejde med, de er kortere, nemmere at styre og du skal ikke bruge så mange kræfter når du køre ned af pisterne.